Întrebări frecvente // Resurse

De ce să folosesc absorbante lavabile în locul celor de unică folosință?

Pentru că sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, mai sănătoase pentru corpul tău și mai puțin costisitoare pe termen lung. În plus, prin cumpărarea lor de pe acest site susții un ONG la început de drum dedicat adolescentelor vulnerabile.

Unde sunt făcute?

Absorbantele noastre sunt produse local, în România, într-un atelier care își tratează angajații în mod etic. 

Nu o să mă pătez?

Există riscul să te pătezi cu orice absorbant dacă nu îl schimbi la timp. Absorbantele lavabile funcționează la fel ca cele de unică folosință. Ele trebuie schimbate o dată la câteva ore, în funcție de abundența menstruației tale. Materialul care este la contact cu pielea este absorbant, iar cel care vine în contact cu lenjeria intimă este impermeabil. Fixarea absorbantului se face cu 2 capse, așadar el rămâne în aceeași poziție și atunci când mergi sau faci sport. 

Ca să te asiguri că rămân cât mai bine fixate, îți recomandăm să porți lenjerie intimă din bumbac (dacă este satinată absorbantele pot aluneca), mărimea potrivită (așa încât absorbantele să stea cât mai apropiate de piele).

Le pot folosi și pentru incontinență urinară? 

Da. Absorbantele noastre sunt potrivite și pentru incotinență urinară minoră.

E complicat să le spăl?

E ca atunci când speli orice altceva. Absorbantele se pot spăla fie de mână, fie la mașina de spălat (recomandat 40 grade), folosind un săpun normal. Este bine să fie clătite sau înmuiate în apă rece (nu mai mult de 1h) înainte de spălare pentru a evita pătarea.*

Dacă alegi să le speli de mână, ai grijă să le clătești bine ca să nu rămână depuneri de detergent. 

* În funcție de cât de repede se spală absorbantul după folosire, detergent și tipul menstruației, este posibil ca unele pete să iasă mai greu. Asta nu însemnă că absorbantul nu este curat și nu poate fi folosit în continuare cu încredere.

Cum le usuc?

Se pot usca la mașină (maxim 800 de turații) sau în orice spațiu uscat/ cu lumina soarelui. Este important să nu fie lăsate într-o cameră cu umiditate, cum ar fi baia. Absorbantele uscate corect sunt sănătoase și nu te pun în pericolul de a face infecții. 

Nu e scârbos să le spăl?

Depinde de tine. Multe persoane își pun întrebarea asta înainte să treacă de la absorbantele de unică folosință la cele lavabile. Cel mai adesea ajung la concluzia că se pot adapta și că nu e mare lucru de fapt, având în considerare numărul mare de avantaje cu care vine această schimbare.

Depinde și de ceea ce știi/crezi că este menstruația. Dacă știi că ea reprezintă de fapt ovulul nefecundat dezintegrat împreună cu mucoasa uterină, și nu sânge murdar care trebuie eliminat din corp (un mit), atunci vezi acest proces ca pe ceva normal, nu scârbos. 

Le pot spăla la un loc cu restul rufelor?

Dacă vrei. Unele persoane preferă să le clătească cu apă rece imediat după folosire și să le spele apoi pe toate la finalul menstruației, separat de restul rufelor. Alte persoane le spală la un loc cu prosoape sau lenjerie. Este în regulă oricum. Cel mai important e să ai grijă la temperatură și să eviți folosirea balsamului. 

Sunt igienice?

Da. Absorbantele lavabile sunt manufacturate din materiale care permit pielii să respire, reduc umezeala și absorb lichidul. Asta înseamnă că dacă absorbantul este spălat, uscat și schimbat corespunzător, acesta este mai igienic decât unul de unică folosință.  

În plus, materialele pe care le folosim au proprietăți foarte bune pentru absorbantele reutilizabile: respiră foarte bine, sunt rezistente, se usucă repede, sunt confortabile, hipoalergenice, nu conțin APFO (acid perfluorooctanoic) sau ASPF (alchilsulfonații perfluorați). 

Sunt ok pentru mediul înconjurător?
Categoric. Absorbantele lavabile nu conțin plastic sau substanțe chimice și rezistă și mai mult de 5 ani dacă sunt îngrijite corespunzător, iar procesul lor de manufactură este cu mult mai puțin poluant.
------------------
Ai comandat deja absorbante reutilizabile sau plănuiești să o faci în curând? Iată câteva sfaturi despre spălarea și îngrijirea lor: 
Recomandări și info generale:
 • Spală absorbantele înainte de prima folosire!
 • Schimbă-le ori de câte ori e nevoie ca să te simți confortabil.
 • Ia-ți un timp să te obișnuiești cu ele și să-ți creezi propria rutină de a le folosi și spăla. 
 • Ține cont că materialul va absoarbe (mult) mai bine după 2-3 spălări. Se va micșora puțin după primele spălări, dar apoi va rămâne la fel.
 • Dacă nu speli și usuci bine absorbantul, există riscul să faci infecții! Dacă sunt îngrijite, absorbantele rezistă mai mult de 5 ani. 

Recomandări și info privind spălarea: 

 • Depozitează absorbantele folosite (împăturite spre interior și închise cu capsele) într-un săculeț/gentuță până când le poți spăla. Dacă ai posibilitatea, e bine să le clătești rapid cu apă rece înainte să le împăturești și să le depozitezi. 
  • Spală-le fie de mână, ca pe o haină normală (nu folosi peria), fie în mașina de spălat (max. 40°C). Folosește un săpun normal. Evită folosirea balsamului.
  • Ideal este să le clătești cât mai repede după folosire. Cu cât le clătești mai târziu, cu atât sunt mai multe șanse să rămână pete. Dacă le depozitezi imediat după folosire și le clătești abia a doua zi, îți recomandăm să pui pe ele înainte de spălare un pic de apă oxigenată ca să eviți pătarea. Un alt produs ce funcționează foarte bine pentru înlăturarea petelor este percarbonatul de sodiu.
  • Chiar dacă rămân mici pete de-a lungul timpului, absorbantele pot fi folosite în continuare. 

  Recomandări și info privind uscarea:

  • Usucă-le într-un mediu cu temperatură normală, în care NU este umiditate - o cameră uscată (nu baia) sau în lumina soarelui. Nu le usca pe calorifer. Dacă le usuci la mașină, folosește maxim 800 de turații.
  Citește mai mult despre absorbantele reutilizabile: 
  Dacă ai întrebări ne poți scrie la acasa@ielesanziene.org.