Absorbantele reutilizabile, întoarcere în trecut sau consum responsabil?

“Ne întoarcem în vremurile bunicii…”, este una dintre remarcile auzite la adresa folosirii absorbantelor reutilizabile. Dar hai să trecem dincolo de aceste cuvinte. De ce e asta ceva rău? Pe de o parte am evoluat suficient încât să avem acces la informație și să putem înțelege aproape pe deplin anumite procese, pe de altă parte consumul este din ce in ce mai iresponsabil. Aborbantele reutilizabile amintesc de vremea bunicii, fiind din material textil, însă ele nu au nimic în comun cu niște cârpe/bucăți de material.

Ce sunt de fapt?

Mai mult decât niște simple cârpe, absorbantele reutilizabile sunt o combinație de materiale cu proprietăți speciale. Cele de pe shop-ul ielesanziene.com au un strat care permite pielii să respire și se usucă repede, 3 straturi care absorb lichidul și un strat impermeabil care oprește lichidul să curgă și să păteze lenjeria intimă. 

Scârbos sau firesc? Ce e de fapt menstruația?

Majoritatea persoanelor care au repulsie față de absorbantele reutilizabile, asociază menstruația și sângele menstrual cu ceva rușinos și murdar. Faptul că menstruația presupune îndepărtarea sângelui “murdar” din corp nu este decât un mit. În realitate, ceea ce noi numim sânge menstrual este o combinație de sânge, țesut (endometru), secreții vaginale și ale colului uterin și bacterii vaginale, acel tip de bacterii care ajută la echilibrarea florei vaginale și la menținerea unui pH optim.

 

“Să merg cu absorbantul urât mirositor după mine?”

Avem vești pentru tine! Menstruația miroase. Este ceva normal, dar nu pentru că ar conține toxine, ci pentru că sângele conține fier, de unde rezultă mirosul metalic. De asemenea, aciditatea naturală a zonei vaginale (un pH potrivit fiind de 3.8-4.5) și a bacteriilor vaginale sunt un alt motiv. Ba mai mult, fluidul menstrual poate avea mai multe mirosuri, fiecare dintre ele însemnând un lucru diferit pentru sănătatea ta.

Dacă te îngrijorează folosirea absorbantelor reutilizabile în spații publice din cauza mirosului, află ca acestea pot fi împăturite și depozitate într-un mic săculeț în așa fel încât mirosul să rămână în interior și să nu se simtă deloc. 

“Adică să spăl un absorbant plin de sânge?”

Da, la fel cum speli orice alt material textil care intră în contact cu pielea, fie că vorbim despre lenjeria intimă sau un tricou. În plus, dacă nu vrei să le speli de mână, poți oricând să folosești mașina de spălat, atâta timp cât ai grijă să folosești temperatura corectă și să eviți folosirea balsamului. În cazul persoanelor care nu au mașină de spălat, absorbantele pot fi lăsate în apă rece pentru aproximativ 30 de minute, imediat după ce au fost folosite, pentru ca petele să fie înlăturate mai ușor

“Dacă le spăl, consum multă apă, iar detergenții nu sunt eco-friendly.”

În ceea ce privește consumul de apă, recomandăm spălarea lor la un loc cu alte haine, pentru ca volumul de apă utilizat să nu fie foarte mare. Având în vedere că spălarea are loc într-un mediu în care sunt prezente produse de curățat, bacteriile din sânge nu vor ajunge pe hainele tale, nici sângele în sine sau mirosul. Cât despre detergenți, poți folosi variante ecologice, fără fosfați, unele dintre ele având în compoziția lor chiar și uleiuri vegetale. Însă poți utiliza, de asemenea, percarbonat de sodiu, o alternativă mai prietenoasă cu mediul la detergenții și înălbitorii de pe piață.

Bineînțeles că fiecare persoană are dreptul să folosească ce produse menstruale dorește, însă unul dintre obiectivele noastre este să deschidem o conversație și să promovăm absorbantele reutilizabile, ca o variantă eco-friendly și economică la cele de unică folosință din comerț.

De ce considerăm noi că sunt utile?

  • Pentru că sunt, în mod real, eco-friendly: procesul lor de producție poluează din start mult mai puțin decât în cazul celor de unică folosință, pot fi folosite și mai mult de 5 ani, nu conțin plastic (un absorbant de unică folosință din comerț, care conține substanțe chimice și plastic, se descompune în 500 ani)

“Asta era sursa poluării… absorbantele…”, este o altă exprimare care se apare des ca argument împotriva absorbantelor reutilizabile. Nu, absorbantele nu sunt unica sursă de poluare, dar în compoziția lor se găsesc dioxine, furani, reziduuri de la pesticide, care au efecte dăunătoare asupra mediului înconjurător și pot provoca reacții alergice.* Așadar, poate că nu absorbantele sunt cel mai mare poluant, însă nu putem nega efectul lor nociv asupra mediului.

*În prezent există și absorbante de unică folosință biodegradabile, din bumbac organic, bambus și/sau hârtie. Aceste produse nu conțin urme de pesticide, nici clor și nici peroxid. Materialele folosite sunt organice și eco-friendly, iar hârtia folosită este reciclată. Dezavantajul constă în costul ridicat al acestor produse. Fiind de unică folosință, acest lucru înseamnă că persoanele care le folosesc trebuie să își cumpere un pachet nou în fiecare lună, ca în cazul absorbantelor clasice.

  • Pentru că rezistă pe termen lung

Absorbantele reutilizabile sunt o soluție nu numai pentru persoanele din mediile defavorizate, ci pentru oricine dorește să consume în mod responsabil. Majoritatea absorbantelor reutilizabile pot fi folosite chiar și mai mult de 5 ani, dacă sunt îngrijite cum trebuie. Se estimează, de asemenea, că un singur absorbant reutilizabil poate înlocui 120 de produse menstruale clasice (absorbante sau tampoane).

  • Pentru că sunt ușor de îngrijit

Sigur, e adevărat că dacă nu sunt bine spălate și uscate, acestea pot cauza infecții, dar același lucru putem spune și despre lenjeria intimă murdară și despre absorbantele clasice și tampoane, dacă nu le schimbăm la timp. Absorbantele reutilizabile sunt însă ușor de îngrijit – se spală simplu cu apă și săpun, se usucă într-un spațiu uscat.* Sunt și persoane care aleg să le fiarbă, pentru siguranță.

*Tocmai de aceea le distribuim DOAR acelor persoane din comunități vulnerabile care AU acces la apă, pe care le învățăm cum să aibă grijă de produsele noastre și igiena lor. Pentru acelea care nu au acces la apă și o locuință, igienizarea lor este imposibilă și devine un factor de risc.

  • Pentru că sunt confortabile

Spre deosebire de absorbantele clasice, cele reutilizabile nu conțin plastic și nici produse sintetice care absorb menstruația, dar nu lasă pielea să respire, cum este cazul fibrelor din vâscoză. Acest lucru înseamnă că nu te vei irita și nu vei simți o senzație de disconfort. În plus, se prind cu capse, nu cu adeziv, ceea ce înseamnă că absorbantul nu se va mișca, iar șansele ca tu să te pătezi vor fi scăzute considerabil.

  • Pentru că sunt economice

În România, prețul unui pachet de absorbante variză între 7-20 de lei. Acesta este un preț pe care femeile trebuie să îl achite lunar pentru a avea acces la un produs de bază pentru ele, de unde rezultă între 84-240 de lei cheltuiți într-un an numai pe produse menstruale. În cazul femeilor cu un flux menstrual mai abundent, acest cost este și mai ridicat. La o primă vedere, prețul unui absorbant reutilizabil poate părea mare, dar pe termen lung (cum am mai spus, rezistă și peste 5 ani), ajungi să economisești mai mult.

Am încercat să punem pe piață absorbantele iele-sânziene la un preț cât mai accesibil, însă menționăm că:

- Absorbantele iele-sânziene sunt manufacturate într-un atelier din București (unde se produc și alte textile, inclusiv scutece reutilizabile) într-un mod etic – adică angajații primesc salariul corespunzător activității lor, nu lucrează în ture de noapte sau în condiții care le-ar afecta sănătatea sau integritatea fizică.

- Materialele sunt achiziționate de la producători renumiți, sunt rezistente, hipoalergenice, nu conțin APFO (acid perfluorooctanoic) sau ASPF (alchilsulfonații perfluorați).

- Din vânzarea lor sunt susținute proiectele asociației iele-sânziene.

Unul dintre proiectele noastre are în centrul său educația menstruală și accesul la produse de igienă menstruală pentru fetele din mediile defavorizate. În cadrul atelierelor noastre punem accentul pe educație și informare, le explicăm ce sunt și cum se utilizează toate produsele menstruale. Este alegerea lor ce produse își doresc să folosească, iar noi le punem la dispoziție un set de absorbante reutilizabile gratuit, pe care nu îl prezentăm ca unic produs menstrual, ci dimpotrivă. Dacă feedback-ul pe care îl primim este unul pozitiv, iar ele doresc să continuie să le utilizeze, atunci le distribuim un număr mai mare.

Absorbantele reutilizabile sunt benefice pentru adolescentele din comunitățile defavorizate deoarece costul lunar destinat absorbantelor se reduce aproape la zero, sunt ușor de îngrijit și reprezintă o soluție pe termen lung. În plus, ele nu mai trebuie să apeleze la improvizații rudimentare, de tipul cârpelor sau a vatei și a hârtiei igienice, care cresc riscul îmbolnăvirii.

Mai multe informații despre îngrijirea absorbantelor iele-sânziene puteți citi la secțiunea Întrebări frecvente, aici: https://ielesanziene.com/pages/intrebarifrecvente

 

Surse:

http://sites.utexas.edu/thechattygal/the-chemistry-of-period-blood/

https://www.nytimes.com/2019/01/17/well/are-reusable-feminine-cloths-safe.html

https://www.treehugger.com/health/reasons-why-you-should-switch-to-reusable-menstrual-products.html

https://timesofindia.indiatimes.com/city/patna/doctors-for-use-of-eco-friendly-pads/articleshow/64344924.cms

https://www.govtrack.us/congress/bills/106/hr890/text

http://www.safecosmetics.org/get-the-facts/healthandscience/cumulative-exposure-and-feminine-care-products/

http://www.womensvoices.org/wp-content/uploads/2013/11/Chem-Fatale-Report.pdf

https://doctor.ndtv.com/womens-health/how-harmful-are-tampons-and-sanitary-napkins-our-gynecologist-explains-1818188

http://online.sfsu.edu/sketch/523/2016/poster/01_08_lingling_ma_30x40_poster_women_hygiene.pdf

https://www.healthline.com/health/womens-health/organic-tampons-review#8

 


Older Post